Kalender vorming 2025

Patrick Huybrechts

Bestuurder Tax & Financial Experts Huybrechts-Pauwels

Van EMZ naar vennootschap

23 JANUARI 2025

Een éénmanszaak omzetten naar een vennootschapsvorm : wat zijn de aandachtspunten ?

  • Voor- en nadelen van beide opties

  • Wat kan wel en niet ingebracht worden

  • Hoe wordt de waarde van de in te brengen bestanddelen gewaardeerd

  • Is de inbreng belastbaar, en zo ja, tegen welke tarieven

  • Wat zijn de aandachtspunten inzake BTW en registratierechten

  • Vennootschapsrechtelijke aandachtspunten


Robbie Tas & Caroline Hotterbeekx

Vennoten Intui - Robbie is professor aan de KULeuven

Impact van een echtscheiding op de vennootschap

6 FEBRUARI 2025

Een echtscheiding is niet alleen op persoonlijk vlak ingrijpend, maar heeft vaak ook een belangrijke impact op de vennootschap waarin beide ex-echtgenoten actief zijn. Discussies over de zeggenschap, de vermogensrechten en de inkomsten uit de vennootschap kunnen tot patstellingen in het bestuur en/of de algemene vergadering leiden. Wat zijn dan de aandachtspunten voor de accountant van de vennootschap?


Gilles Tack

Zelfstandig BTW-consultant

Update BTW

20 FEBUARI 2025

Update aangaande de nieuwigheden van de laatste maanden op het vlak van BTW en een vooruitblik op de veranderingen anno 2025.


Roel Van Hemelen

Certified Tax Advisor @ Vandelanotte

LIVE!

Cryptomunten in PB en VenB

27 MAART 2025

We krijgen de laatste jaren meer en meer vragen over cryptomunten, blockchain, NFT’s, noem maar op. Vooral naar de fiscale gevolgen is het vaak gissen. In dit seminarie nemen we jullie mee in de wereld van de blockchain en de daarop gebaseerde Cryptomunten en NFT’s.

Zowel op het vlak van de personenbelasting als op het vlak van de vennootschapsbelasting worden deze digitale bezittingen bekeken:

Vennootschapsbelasting

  • Hoe kijkt de Belgische wetgeving naar cryptomunten: is dit een financieel actief

  • Een monetair actief of een belegging

  • Hoe moeten wisselkoersschommelingen verwerkt worden

  • Zijn de meerwaarden belastbaar

  • Zijn minderwaarden aftrekbaar

  • Waaraan dankt een cryptomunt eigenlijk zijn waarde

  • Wat als we cryptomunten kwijt spelen? (wachtwoord kwijt, of uw portefeuille wordt gehackt): is dit aftrekbaar

  • Wat is het verschil tussen minen en staken

  • Hoe zijn mining/staking inkomsten belastbaar

  • Is deze activiteit aan btw onderworpen

Personenbelasting

  • Hoe zullen meerwaarden op cryptomunten worden belast

  • Normaal beheer van privé-vermogen en dus onbelast

  • Divers inkomen (speculatie)

  • Beroepsinkomen

  • Wat als wij voor een bepaalde activiteit in cryptomunten worden betaald, hoe moet dit belast worden

  • Wij hebben een serieuze minwaarde op onze crypto’s: is dit aftrekbaar

  • Hoe moeten staking-inkomsten worden belast

  • Hoe moeten mining-inkomsten worden belast

Algemeen

  • Anti-witwaswetgeving en cryptomunten

  • De link tussen cryptomunten en NFT’s


Yves Verdingh

Head of Tax van BNP Paribas Fortis en prof. Fiscale Hogeschool

Update vennootschapsbelasting

24 APRIL 2025

Tijdens de update vennootschapsbelasting wordt stilgestaan bij de nieuwigheden in de vennootschapsbelasting. Niet enkel de relevante wetswijzigingen en hun praktische impact worden uitvoerig besproken maar eveneens komen de rechtspraak en administratieve richtlijnen uitgebreid aan bod. Daar waar mogelijk wordt de theorie geïllustreerd met praktische voorbeelden.


Nathalie Nimmegeers

Tax manager bij BNP Paribas Fortis

Update personenbelasting

8 MEI 2025

In deze update staat de nieuwe aangifte personenbelasting van 2025 centraal. Naast een overzicht van de wijzigingen in de belastingaangifte anticiperen we ook op de maatregelen die vanaf aanslagjaar 2026 zullen gelden.


Veerle Van Eylen

Fiscaal accountant & voorzitter MAB

Anti-witwaswetgeving AWW

15 MEI 2025

De anti-witwaswetgeving is enorm belangrijk voor iedere accountant en belastingadviseur. Dagdagelijks worden we ermee geconfronteerd bij de acceptatie van een nieuwe klant of bij de opvolging van bestaande klanten.

Nieuwe antiwitwaswetgeving op komst!

De Raad van de EU en het Europees Parlement hebben op 14 februari 2024 een voorlopig akkoord bereikt over delen van het anti-witwaspakket, een reeks wetsvoorstellen om EU-burgers en het financiële stelsel van de EU te beschermen tegen witwassen en financiering van terrorisme. Het gaat onder meer over contante betalingen, UBO, landen met een hoog risico, toezichthouders,…

In dit seminarie gaan we tevens wat verder inzoomen op deze nieuwigheden.


Olivier De Keukelaere

Advocaat ∙ vennoot bij Cazimir advocaten

Overdracht onderneming familiaal

5 JUNI 2025

De Vlaamse regering heeft beslist het Vlaams gunstregime voor familiale vennootschappen aan te passen. Vooral onroerend goed, dat niet gebruikt wordt voor de reële economische activiteit van de vennootschap, wordt hierbij geviseerd. Ook heeft ondertussen heel wat rechtspraak de toepassing van dit gunstregime bijgestuurd, ook in het voordeel van de belastingplichtige.

Tijdens deze studieavond wordt u op een praktische manier wegwijs gemaakt in de toepassing van dit gunstregime. Met een bijzondere aandacht voor de meest recente ontwikkelingen.


Nog geen lid van A-konnect?

Je hoeft geen lid te zijn om te kunnen deelnemen aan onze seminaries, maar je bent wel zeker van onze ondersteuning én je geniet van tal van voordelen. Met slechts 75€ lidgeld zijn we bovendien de goedkoopste op de markt!

Francis van der Haert

Advocaat bij Cazimir advocaten

Overdracht onderneming aan derden: voorbereiding & aandachtspunten

4 SEPTEMBER 2025

De overdracht van een onderneming is een van de meest ingrijpende beslissingen voor de familiale aandeelhouder. De rol van de adviseur en vertrouwenspersoon kan hierbij niet genoeg benadrukt worden. Dit geldt des te meer nu overnames steeds technischer zijn geworden, met complexe prijsmechanismen zoals de locked box, closing accounts, vendor loan en earn-out, en verfijnde schaderegelingen. Ook de fiscale aspecten spelen een cruciale rol en kunnen de structuur van de overdracht aanzienlijk beïnvloeden.

In dit seminarie wordt u door de belangrijkste onderdelen van het overnametraject geloodst, waarbij de juridische en fiscale valkuilen in elke fase worden belicht. Met behulp van concrete praktijkvoorbeelden krijgt u inzicht in de do's en don'ts, zodat u met kennis van zaken een overnameproces kunt begeleiden en uw cliënten deskundig kunt adviseren.


Bart Van Coile

Gecertificeerd fiscaal accountant, bestuurder bij Van Coile & Partners cvba ∙ Voorzitter ITAA

LIVE!

Meldingsplicht cijferberoepers

25 SEPTEMBER 2025

In dit seminarie worden de diverse meldingsplichten besproken waaraan de accountant of belastingadviseur in eigen naam of in naam van de vertegenwoordigde belastingplichtige moet voldoen.

Hierin bespreken we onder andere:

  • Meldingsplicht in de wet op de continuïteit van de onderneming (WCO)

  • Meldingsplicht in de antiwitwaswetgeving (AWW)

  • Melding afwijkend UBO-register

  • Diverse fiscale meldingen zoals: Betalingen aan belastingparadijzen; De meldingsplicht voor ‘agressieve’ grensoverschrijdende planning; Melding van buitenlands onroerend goed

  • De melding van buitenlandse rekeningen aan het Centraal Aanspreekpunt

  • Betalingsaanbieders: meldingsplicht vanaf 1 januari 2024

Voor al deze diverse meldingen hoort de beroepsbeoefenaar een gepaste procedure op te zetten opdat de meldingen tijdig en correct gebeuren.


Patrick Valckx

Bedrijfsrevisor ∙ Accountant en CFO Power Solutions

Actualiteit boekhoud- & jaarrekeningrecht

23 OKTOBER 2025

Een kritisch inzicht in de jaarrekening helpt ondernemers bij het tijdig identificeren van kansen en bedreigingen en bij het toezicht houden op de financiële prestaties van de onderneming. Bovendien gebruiken talrijke stakeholders de jaarrekening als een belangrijke bron om het bedrijf te percipiëren en te positioneren.

Dit seminarie geeft u duiding bij recent gepubliceerde rechtspraak en administratieve standpunten op het vlak van boekhouding en jaarrekening, een inzicht in geselecteerde CBN-adviezen en IBB’s, evenals mogelijk geplande wijzigingen in de Belgische en/of Europese regelgeving. Interessante topics die de economische beroepsbeoefenaar aanbelangen worden toegelicht, evenals de standpunten van het ITAA en het ICCI.

Tenslotte zullen we ook stilstaan bij de laatste evoluties inzake de duurzaamheidsrapportering en de impact op ons beroep en op de ondernemingen.


Yves Verdingh

Head of Tax van BNP Paribas Fortis en prof. Fiscale Hogeschool

LIVE!

Dagseminarie: grondige opfrissing VenB

6 NOVEMBER 2025 (deel 1 & 2) ∙ 20 NOVEMBER 2025 (deel 3 & 4)

Tijdens deze uiteenzetting van twee volledige dagen wordt een grondige bespreking gemaakt van de vennootschapsbelasting: de bepaling van de belastbare grondslag, de aftrek van kosten, de verschillende fiscale aftrekken en de berekening van de verschuldigde belasting.

De theorie wordt uiteengezet met de aangifte vennootschapsbelasting als leidraad, waardoor het geheel een praktische inslag heeft.


Tim Melis

Advocaat ∙ vennoot bij Cazimir

Courante discussies met de fiscale administratie

13 NOVEMBER 2025

Met een grondige kennis en jarenlange ervaring als advocaat gespecialiseerd in fiscale procedures heeft mr. Tim Melis diepgaand inzicht verworven in de onderwerpen waarop de fiscus zich richt tijdens een fiscale controle. Het doel van dit seminarie is om accountants te voorzien van essentiële aandachtspunten en praktische tips.

Deze inzichten zullen hen helpen om courante discussies met de fiscus effectief aan te pakken, te verhelpen en zelfs te vermijden. Door proactief gebruik te maken van deze tips kunnen accountants hun cliënten beter begeleiden en mogelijke fiscale geschillen voorkomen.


Jan Verhoeye

Vennoot De Deyne, Verhoeye Accountants & belastingconsulenten

LIVE!

Fiscale eindejaarswetgeving

4 DECEMBER 2025

De federale en Vlaamse regering namen en nemen alweer een pak fiscale maatregelen. Vermoedelijk is de grote fiscale hervorming intussen doorgevoerd en kunnen we de eerste resultaten en knelpunten hiervan bespreken. Mogelijk is er ook al reparatiewetgeving in het verschiet. Een bloemlezing.


Gislenus Bats

Ere-bedrijfsrevisor & bestuurder ASK

Uittreding en uitsluiting aandeelhouder in de BV

18 DECEMBER 2025

In de BV bestaat in het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) de mogelijkheid van een “Uittreding en uitsluiting lastens het vennootschapsvermogen” waarbij de aandeelhouder zijn aandelen kan verkopen aan de vennootschap zonder de tussenkomst van de ondernemingsrechtbank. In contrast daarmee bestaat de “Geschillenregeling” waarbij de ondernemingsrechtbank de gedwongen aandelenoverdracht beveelt aan de conflicterende aandeelhouder(s).

In dit seminarie worden de regels en procedures geschetst die enerzijds verband houden met de “Geschillenregeling” en anderzijds met de “Statutair voorziene uittreding en uitsluiting lastens het vennootschapsvermogen” met aandacht aan de problematiek, de venootschapsrechtelijk procedure en de waardering van het scheidingsaandeel en wordt onderzocht hoe een uittreding of uitsluiting lastens het vennootschapsvermogen concreet dient te worden verricht.

In een tweede deel wordt het alternatief concreet besproken (ter betaling van een overdracht van aandelen aan een BV) door een inkoop eigen aandelen met aandacht aan de vennootschapsrechtelijke, boekhoudkundige en fiscale behandeling van dit alternatief.